Várbarátok

Rezi Várbarátok Köre Egyesület

A Rezi Várbarátok Köre Egyesület 2001-ben alakult a Rezi vár megóvása, védelme, fejlesztése és turisztikai bemutathatóságának érdekében. Az eltelt évek során a régi tagokhoz fiatalok csatlakoztak, és új ötletekkel, töretlen lelkesedéssel, kitartó munkával kialakult egy együttes, értékteremtő gondolkodás, mellyel hozzájárulhatunk településünk fejlődéséhez.

Figyelemmel kísérjük a várban zajló eseményeket. Rendszeresen feljárunk a várhoz, ellenőrizzük annak és környékének tisztaságát. Összeszedjük és elszállítjuk a turisták által eldobált szemetet. Cseréljük a vár falán a nemzeti színű zászlót.  Kulturális programokat, Vártúrát, Holdfénytúrát, Vártábort szervezünk és rendezünk. Hagyományőrzés céljából disznót vágunk, színdarabokat dolgozunk fel vagy betlehemezni járunk de ha kell,  forrást tisztítunk.  

A kulturális, hagyományőrző rendezvények szervezése mellett ifjúsági szálláshelyet, táborokat, erdei iskolát működtetünk de egyéb közösségi, társadalmi és oktatást kiegészítő tevékenységeket is folytatunk.

Vidékfejlesztési programokban veszünk részt, a közösség számára hasznos pályázatokat írunk és  valósítunk meg.

Ilyen pl. az a sikeres EMVA támogatás, mellyel felújítottuk  a településen romosan és elhagyatottan álló paplakot, melyet azóta az egyházközségtől a felújításért cserében bérlünk. Az épület azóta egy jól működő ifjúsági és turista szálláshellyé nőtte ki magát, mely nagyon kedvelt az itt pihenő turisták és csoportok körében. Az épület működésének elindítása mellett meg kellett határoznunk a hozzá tartozó 1 ha-os  kert funkcióját is, ami adottságait és falusi voltát tekintve nem lehetett más, mint egy nagy konyhakert, ahol az önkormányzat közfoglalkoztatottaival konyhakerti növények termesztésébe kezdtünk.

A föld művelése kézi munkával, vegyszerek mellőzésével, a helyiek által kapott tanácsok szerint történik. A végterméket a közétkeztetésben és vendégeink ellátásában használjuk fel.  Egy másik LEADER támogatásnak köszönhetően létrehoztunk egy fenntartható mezőgazdasági mintaprojektet, ahol szakemberek által nyújtott ismeretterjesztő és szemléletformáló előadásokon vettünk részt. Építettünk a háztáji kisállattartás bemutatására ólat. Az ólakban hagyományos magyar fajta csirkék, tyúkok, kacsák kapirgálnak. Takarmányozásuk nagyrészt a kertből történik, tojáshozamuk pedig további fedezet a fenntartásukra. Felnövekedésük és további tartásuk , majd szaporításuk bemutató és nevelő célzatú egyszerre. A növények egyenletes vízellátása érdekében meglévő kútra napelem rendszerrel működtetett csepegtető berendezést építettünk. Gyakorlatban hozzáértők segítségével sajátítottuk el a gyümölcsfák oltását és a gyümölcsök feldolgozását. Tündérkertünkben már közel százra tehető az általunk beoltott gyümölcsfák száma, melynek jövőbeni feldolgozását a közelmúltban, szintén támogatásból létrehozott közösségi gyümölcsfeldolgozóban tervezzük. Komposzt toalettet építettünk a kertben dolgozóknak, tartózkodóknak. Tevékenységünk bemutatására, a helyben termett és egészséges élelmiszerek előállításának fontosságára való tekintettel már több éve gyümölcsoltó és betakarító napokat tartunk. A kertben termelt zöldségfélék nagy részét a közétkeztetésben használjuk fel, amit pedig nem tudunk beszállítani, azt feldolgozzuk, befőzzük, savanyítjuk. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egészséges élelmiszereket állítsunk elő és mintaként szolgáljunk, hogy érdemes földjeinket megművelni. Ahhoz, hogy vegyszermentesen tudjunk gazdálkodni, fontos a kézi munkaerő. Jó kapák, jó kapások kellenek de elsősorban az odafigyelés.

 Hogy a helyben termelt zöldség és gyümölcsfélék gasztronómiai élményét fokozzuk, társadalmi munkában építettünk egy csodálatos kemencét, amit nagy szeretettel használunk, használnak közösségeink. A finom ételek sütése mellett itt történik a zöldség és gyümölcsfélék szárítása, aszalása. Vendégeink ellátása érdekében létrehoztuk a Kemencés Kisvendéglőt, mely alkalmi jelleggel üzemel vendégeink étkezési igényei szerint. 

 

Fótógalériák eseményeinkről:

Videó, képek:

  
 Rezi Vár alaprajz Rezi Vár alaprajz 1 Rezi Vár alaprajz 2 Rezi Vár alaprajz Könyöki J. 1866
Rezi Vár XVI. sz. Koppány A Balaton Múzeumban Rezi Vártúra 1988 évi Rezi Vártúra
Disznóvágás 2011 Disznótoros vacsora 2011

 

Dokumentumaink:

 

Hírek, melyek rólunk szóltak:

Adatok:

Szervezet Adatai

Vezető/Kapcsolattartó: Tafota Istvánné 
Telefon: 30/648-8764 
Fax: 83/331-001 
Honlap: http://varbaratok.rezi.hu
Email cím: cserepg@gmail.com
Adószám: 18965038-1-20
Cím: 8373 Rezi Arany J. u. 1. 
Vezető/Kapcsolattartó: Tafota Istvánné 
Telefon: 30/648-8764 
Fax: 83/331-001 
E-mail: cserepg@gmail.com
Honlap: http://varbaratok.rezi.hu