Kerttől az asztalig

Egy évvel ezelőtt felkerestek a szomszéd faluból, és mint sokan mások megnézték a biokertem, megismerkedtek a gazdasággal és az életmódunkkal. Általában ezzel be is szokott fejeződni a történet, most viszont a beszélgetés végén felkértek, vállalnám-e Reziben a fenntartható gazdálkodásról szóló mintaprojektben való részvételt. Átgondoltam a feladat nagyságát és viszonoztam a látogatást. Amikor beálltam először a Laky Demeter Turistaház udvarára, azt hittem eltévedtem, és egy családhoz hajtottam be véletlenül, olyan gondosan kialakított, cseppet sem mesterkélt kert fogadott. Megbeszéltük az irányelveket és legszívesebben már másnap visszamentem volna megtartani az első előadásokat. Célunk az volt, hogy a folyamat végére a résztvevőkben majd összeálljon a biogazdálkodásról és a fenntartható életmódról egy teljesen reális, megvalósítható jövőkép. Szerettem volna mindenképpen egy szemléletmódot kialakítani, és ennek kivitelezéséhez biztos alapokat és tudást adni. A közösségi kert bemutatja és megtanítja mit jelent a fenntartható gazdálkodás az egészségesen gondolkodó és termesztő kis és háztáji gazdaságokban, hogyan valósul meg az önellátás, mit lehet tenni a közösségi élet visszaállításáért, létrehozásáért, a környezet védelméért. Az egészséges életmód, új életminőség és értékek létrehozása kihívás számunkra. Olyan jövőkép átadása, amely megalapozza az emberek alapellátását saját gazdaságukból vagy közösségi kertekből, ezzel biztos hátteret, stabilitást nyújtva, megadva az önálló munkavégzés lehetőségét, javítva ezzel az egyének fizikai és mentális egészségi színvonalát.

Meiszner Katalin biokertész

ico„Kerttől az asztalig” Fenntartható mezőgazdasági mintaprojekt Reziben 2014